Problematika (ne)zapošljavanja zastupljena je u hrvatskom društvo jedan duži period. Potrebno je određeno vrijeme za pozitivne rezultate, ali rješenja postoje upravo kroz EU fondove. EU fondovi su jedan od vrlo uspješnih načina u poticanju zapošljavanja s obzirom da je cilj EU 2020. povećanje zaposlenosti. U organizaciji Instituta za razvoj tržišta rada predstavljen je PIIP Forum projekt te mogućnosti financiranja iz EU fondova na području grada Zagreba. Poseban naglasak stavljen je na analize tržišta rada koje će predstavljati fokus budućih info radionica. „Analiza ne bi trebala biti sama sebi cilj i svrha“ naglasila je sudionica okruglog stola Tatjana Gračić iz HUP-a.

Detaljno izlaganje i moderiranje o projektu održao je Antonio Matković iz Instituta. On je naglasio važnost analize koju će provoditi upravo s ciljem da se potaknu provedbe projekata za EU fondove. „Instrumenti koji su dostupni u LPZ-u nadići će samu analizu jer nam EU fondovi daju mogućnost da samostalno provodimo projekte bez zapreka iz sustavnih odrednica.“ istaknuo je Matković.

Koncept okruglog stola nije bio samo u teoretskom dijelu, nego su sudionici imali priliku kroz praktičnu radionicu razmijeniti iskustva i informacije o problemima na tržištu rada. Neki od polaznika osvrnuli su se na poticanje razvoja gradskih četvrti kroz analizu. Svojim iskustvima i informacijama pridonijeti će analizi LPZ-a u planiranim budućim koracima.

Među sudionicima okruglog stola bili su predstavnici važnih institucija koje imaju iste ciljeve kao i projekt PIIP Forum. Posebno se ističu djelatnici Razvojne agencije Zagreb, HZZ PU Zagreb i ODRAZ-a kao partnera na ovom važnom projektu. Između ostalih prisustvovali su i djelatnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, HUP-a, Ceranea, Saveza nezaposlenih Hrvatske te URIHO-a.

Ovaj okrugli stol jedan je od koraka u budućim djelatnostima vezanih za projekt čiji je cilj jačanje kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje na području Zagreba.