Zagreb, 27. veljače 2015. – Plavi ured - Poduzetnički centar Grada Zagreba službeno je otvorio svoja vrata zagrebačkim poduzetnicima i svima koji to žele postati, na adresi ulica Valentina Vodnika 12/2, u samo središtu Zagreba s ciljem pružanja besplatne stručne podrške poduzetnicima u brojnim segmentima poslovanja.

Poduzetnički centar dobio je i svoj službeni naziv Plavi ured. Djelovat će kao nova poslovna jedinica u sklopu Razvojne agencije Zagreb, dok će Agencija i dalje nastaviti poslovati na postojećoj adresi Dragutina Golika 63 na Drvinju.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba koja obnaša dužnost gradonačelnika dr. sc. Sandra Švaljek otvorila je Plavi ured -Poduzetnički centar Grada Zagreba, simboličnim mapiranjem lokacija institucija koje sudjeluju u radu Plavog ureda na velikoj 3D zidnoj karti Grada Zagreba, i pribadanjem prigodnih logoa/oznaka uz asistenciju ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, pročelnice Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirke Jozić, i ostalih partnera na projektu.

Ministar Gordan Maras izjavio je povodom otvaranja da je Zagrebu potrebno jedinstevno mjesto informiranja poduzetnika, a Plavi ured predstavlja upravo takvo mjesto. “Zahvaljujem Gradu Zagrebu, a posebice zamjenici gradonačelnika što je prepoznala potrebu poduzetnika da imaju mjesto gdje se mogu informirati o tome kako osnovati tvrtku, pripremiti projekt ili dobiti potporu EU. Bez kvalitetne suradnje s Gradom Zagrebom i ostalim jedinicama lokalne samouprave i institucijama poput Plavog ureda - nećemo uspjeti", istaknuo je Maras. Podsjetio je da su u Ministarstvu poduzetništva i obrta prije nekoliko dana najavili natječaje od 4,3 milijarde kuna.

Sandra Švaljek pozvala je poduzetnike da dođu u Plavi ured, rekavši kako su neki od njih već čuli šta se sprema pa su već posjetili Vodnikovu i prije otvorenja, tražeći neki savjet. "To je prvi zagrebački Poduzetnički centar, a bilo bi optimalno da se otvore još dva, u zapadnom i u istočnom dijelu grada", rekla je Švaljek. Izrazila je nadu da će Plavi ured pokrenuti poduzetničku klimu u Zagrebu jer, dodaje, nikad ne treba pocijeniti moć male grupe da mijenja svijet, u ovom slučaju, svijet poduzetnika. "

Preko stotinu uzvanika, predstavnika ministarstva, jamstvenih agencija, razvojnih agencija i njihovih gostiju, uveličalo je ovu svečanost. Novouređeni prostor i dvorane oduševili su prisutne, koji su nakon službenog otvaranja imali priliku obići prostor.

"U Zagrebu je oko 43.000 poduzetnika i obrtnika koji su sad dobili centralno mjesto gdje se mogu informirati. Želimo promicati poduzetništvo i poduzetničku kulturu, a poduzetnici moraju znati da su dobrodošli i da imaju našu potporu, te da ćemo im olakšati posao ili pomoći kod pisanja EU projekata" izjavila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

“Poduzetnički centar Plavi ured još je jedna komponenta Razvojne agencije Zagreb kao krovne, potporne institucije Grada Zagreba i polazna točka svim budućim poduzetnicima, ali i onima koji to već jesu u smislu edukacije, savjetovanja, pomoći u traženju izvora financiranja, i svih potrebnih informacija na jednom mjestu. To će zasigurno postati mjesto susreta inovativnih poduzetnika i nositelja gospodarskog razvoja grada Zagreba. Mjesto povezivanja svih potpornih institucija i organizacija koje svoje aktivnosti usmjeravaju na razvoj poduzetništva” izjavio je Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb.

“ U stručnom timu Plavog ureda za početak će raditi šest osoba. To su stručnjaci koji pokrivaju različita područja: bespovratne potpore, samozapošljavanje, EU fondovi, projektni menadžment, financije, inovacije, marketing, pravo, prodaja, odnosi s javnošću … Uglavnom radi se o ljudima koji već godinama rade s poduzetnicima svih razina, kao mentori, edukatori, savjetnici. Uspostavili smo i mrežu vanjskih suradnika, stručnjaka. Suradnja s potpornim institucijama izrazito je važna za Plavi ured. Potporne institucije aktivno će sudjelovati u u organizaciji okruglih stolova, rasprava i predstavljati primjere dobre poduzetničke prakse. Sve usluge Plavog ureda bit će besplatne", izjavila je Tamara Didak, voditeljica Poduzetničkog centra Grada Zagreba.

Plavi ured već je pripremio edukaciju za poduzetnike početnike kroz Startup akademiju planiranu za 10.3.2015. koja je već popunjena, a sljedeću organiziraju u travnju. Prijave na edukacije i savjetovanja na info@plaviured.hr