Završnu konferenciju otvorila je zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, Sandra Švaljek koja je istaknula kako grad Zagreb čini sve kako bi olakšao poslovanje poduzetnicima te da će im i dalje pomagati da budu što konkurentniji, da rastu i otvaraju nova radna mjesta jer će tako doprinijeti razvoju ne samo Zagreba, već i cijele Hrvatske.

Grad Zagreb bio je nositelj ovog projekta i voditelj konzorcija kojeg je činilo sedam europskih gradova iz pet europskih zemalja. Uz Zagreb, u projektu su sudjelovali i poljski gradovi Varšava, Kielce i Bydgoszcz, Rimini iz Italije, Ferrol iz Španjolske, te švedski Norrkoping.

Projekt „Europska mreža gradova za poticajnije poduzetničko okruženje“ bio je sufinanciran sredstvima Europske unije, u okviru programa Europa za građane, pa je jedna od svrha ovog projekta bila i pokrenuti dugogodišnju suradnju u promicanju poduzetništva u europskim gradovima. U okviru projekta uspostavljena je mreža relevantnih europskih dionika iz područja razvoja malog i srednjeg poduzetništva s različitih razina od gradskih administracija, preko zavoda za zapošljavanje i učilišta, do razvojnih agencija, tehnoloških parkova i udruga.

Kroz međunarodne seminare, radionice i posjete razmjenjivana je najbolja praksa u poticanju samozapošljavanja i razvoja SME sektora a provedeno je i istraživanje među poduzetnicima svih gradova partnera s ciljem dobivanja informacija od strane poduzetnika o njihovoj ocjeni postojećeg sustava potpora usmjerenih prema SME sektoru, te prijedloga konkretnih mjera i aktivnosti koje bi potporu njihovom poslovanju učinile učinkovitijom.

Tako su između ostalih, predstavnici poljskog grada Kielcea tijekom završne konferencije na vlastitom primjeru predstavili utjecaj tehnoloških parkova na razvoj poduzetništva, dok su predstavnici talijanske socijalne zadruge PRO.GES predstavili model zapošljavanja kroz socijalno poduzetništvo.

Radionicu je moderirao voditelj projekta, Marko Helfrih, koji je predstavio i sam projekt i njegove rezultate, a kao govornici na konferenciji nastupili su pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić, direktor Razvojne agencije Zagreb TPZ-d.o.o. Frane Šesnić, utemeljitelj prve hrvatske etičke banke  „e-banka“ Goran Jeras, izvršni direktor socijalne zadruge PRO.GES GESIN iz Parme, Italija Gian Luca Pelagatti, te direktor Tehnološkog Parka Kielce Szymon Mazurkiewicz i Joanna Rudawska, voditeljica odjela za razvojne projekte u Tehnološkom Parku Kielce.

Preporuke za razvoj poticajnijeg poduzetničkog okruženja možete preuzeti ovdje.