Znanje, obrazovanje i adekvatna informiranost mladih predstavljaju temelj njihovom budućem rastu i stručnom usmjeravanju. Svjesni navedenoga, uvijek smo spremni naša znanja i iskustva prenijeti svim mladim i ambicioznim ljudima, a posebno školarcima, koji će tek krenuti prema izboru vlastitog karijernog puta.

Danas smo u Tehnološkom parku Zagreb na lokaciji Žitnjak ugostili tridesetak učenika u rasponu od vrtićke do srednjoškolske dobi, njihove roditelje i voditelje Udruge za darovitost „Dar“. Udruga „Dar“ je nastala kao inicijativa roditelja koji su željeli svojoj darovitoj djeci omogućiti adekvatno obrazovanje koje će biti u skladu s njihovim specifičnim sposobnostima i afinitetima. Posjet našem Tehnološkom parku organiziran je kako bi učenici kroz konkretne primjere uspjeha i poduzetničkih iskustava naših inovatora već sada počeli razmišljati o ulaska u poduzetništvo kroz razvoj vlastitih ideja.

Kako se kroz direktno sudjelovanje i vlastito iskustvo najbolje uči, u TPZ-u su organizirane tematske radionice kroz koje su naše tvrtke Hipersfera, Membrain projektiranje, Visiobike i projekt AWW prisutnima pružili nezaboravno iskustvo.

Svoj inovativni rad prvo je predstavio tim tvrtke Hipersfera - brzorastuće aeronautičke R&D tvrtke koja svoje poslovanje bazira na radu s interdisciplinarnim timom iz područja novih tehnologija kroz razvoj bespilotnog zračnog broda. Kroz tri tematski odvojene radionice dečki iz Hipersfere su oduševili prisutne učenike. Prva radionica se odvijala kroz interaktivnu prezentaciju u zatvorenom prostoru, druga kroz prezentaciju leta „quadcoptera“ - popularno nazvanog "drona" dok treća kroz VR (virtualna stvarnost) prezentaciju.

Tim tvrtke Membrain projektiranje, koja se bavi razvojem koncepta i gradnjom samoodržive kuće budućnosti, učenicima je demonstrirao rad na 3D printeru te prikazao video projekciju izrade samoodržive kuće.

Kroz prezentaciju AWW projekta predstavljena je aplikaciju koja potiče aktivnost učenika unutar učionice povezujući ih na virtualnoj ploči za crtanje i pisanje.

I na samome kraju Marko Matenda iz tvrtke Visiobike predstavio je svoju inovaciju. Riječ je o pametnom električnom biciklu jedinstvenog dizajna, izgrađenom od vrhunskih komponenti te čvrstog i laganog okvira od karbonskih vlakana. Kako bi ovaj posjet ostao u što boljem sjećanju našim mladim gostima organizirali smo i natjecanje u kojoj je pet učenika osvojilo atraktivnu vožnju Visiobike-ovim električnim biciklom.

Zahvaljujemo svim našim tvrtkama na angažmanu, a darovitim učenicima želimo puno sreće u daljnjem školovanju.

Nadamo se kako će današnji posjet Tehnološkom parku Zagreb našim gostima iz udruge „Dar“ biti poticaj za daljnji razvoj njihovih talenata koji će ih potencijalno odvesti i u uspješne poduzetničke vode.