Kroz 7 panela  56 govornika iz Europske unije, Europske investicijske banke, vlada, općina, privatnih tvrtki, nevladinih organizacija, instituta, konzultantskih tvrtki, sveučilišta je predstavilo svoje stavove, iskustva, projekte i buduće vizije urbanog razvoja u području voda i upravljanju vodenim prometom u Europi. Također, gotovo 140 sudionika iz 19 različitih zemalja imali su priliku razmijeniti svoja znanja, iskustva, ideja vezane uz vodne projekte i upravljanju prometom kao i uspostaviti nove načine suradnje među sobom i s potencijalnim investitorima.
Ovogodišnji Forum je ponudio razne primjere rješavanja ključnih gradskih problema u području urbane upravljanja vodenim resursima i prometom, koje su predstavili gradonačelnici i gradski predstavnici Dunavske regije. Poseban naglasak je stavljen na veće  gradske projekte kao i vizije i strategije vezane uz upravljanje vodom u svojim gradovima. 
Direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić na drugom danu Foruma moderirao je panel Exchange of project ideas - projects on Future of Cities – gdje je predstavljeno šest značajnih projekata. Neki od njih su od iznimnog značenja za Hrvatsku  poput strategije sliva rijeke Save i plana razvoja nautičkog turizma na Savi. Ovim sudjelovanjem na panelu nastavljena je dobra praksa suradnje glavnih gradova Zagreba i Ljubljane, kao i suradnja s GoForeSight Institutom s kojim su Grad Zagreb i Razvojna agencija Zagreba u ožujku ove godine organizirali uspješan Zagreb Forum na temu “Creative cities & Europe”.

Ljubljana Forum je godišnje okupljanje u organizaciji Grada Ljubljane i GFS GoForeSight Institut koje kombinira znanje i iskustvo gradske uprave i definira ključna područja, vizije i strategije budućeg razvoja grada. 
Cilj Ljubljana Foruma 2013. je promovirati mogućnosti za budući razvoj gradova i metropolitanskih područja jugoistočne Europe. Predstaviti globalne izazove i europske modele održivog razvoja, uspostaviti konkretnu suradnju i tehnička rješenja usmjerenu na razvoj gradova i regije, kao i identificirati projekte koji bi u narednom periodu do 2020. godine podržala i financirala Europska unija. 

Detalje i prezentacije s događaja možete pronaći ovdje.