Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Razvojna agencija Zagreb potpisali su danas, 1. srpnja 2014. Sporazum o suradnji u provedbi pilot projekta „Start-up akademije“.
Sporazum su potpisati Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Boris Guina, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, i Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb.

Program Start-up akademije namijenjen je poduzetnicima početnicima kao i onima koji namjeravaju postati poduzetnici a koji koriste mikrokredite, bespovratne potpore i druge poticaje HAMAG-BICRO-a.

Cilj projekta je pružiti navedenoj ciljanoj skupini osnovna znanja potrebna za uspješno vođenje poduzeća i opstanak na tržištu, te utjecati time na stopu uspješnosti poduzetnika početnika u gradu Zagrebu. Program obrazovanja sastoji se od osnovnog i specijalističkih seminara.

Koordinaciju provedbe edukacijskog programa provodi Razvojna agencija Zagreb -TPZ. Predavači na seminarima biti će zaposlenici Razvojne agencije Zagreb i vanjski predavači s kojima je Agencija ostvarila suradnju.

Poduzetnici će se tako kroz seminare informirati i učiti o razradi poslovne ideje, o zakonodavnom okviru i pravnim oblicima poduzetništva, upravljanju ljudskim resursima, računovodstvu i financijama, prodaji i marketingu, javnom nastupu, upravljanju projektima, te pripremi projektnih prijava za sufinanciranje iz nacionalnih ili EU fondova.

Nakon pohađanja Start-up akademije, Razvojna agencija Zagreb ostaje na raspolaganju polaznicima za savjetovanje i mentoriranje. Kroz individualno savjetovanje polaznici će dobiti:

•           Smjernice za detaljniju razradu poduzetničke ideje i poslovnog plana

•           Smjernice za rješavanje konkretnih pravnih, financijskih i marketinških pitanja

•           Informacije o aktualnim izvorima financiranja za poduzetnike

Ukoliko potpisnici ovog Sporazuma zajednički procijene da je provođenje pilot programa dobro utjecalo na stopu uspješnosti poduzetnika početnika, HAMAG BICRO će razmotriti mogućnost da pohađanje Start-up akademije u budućem razdoblju bude uvjet poduzetnicima za korištenje poticajnih mjera.

Ovim sporazumom potiče se pozitivan trend  educiranja i usavršavanja poduzetnika u Zagrebu kroz suradnju HAMAG-BICRO-a i Razvojne agencije Zagreb.
Start–up akademija time dobiva institucionaliziran okvir, koji će poduzetnicima značajno olakšati prve poduzetničke korake, te im pružiti konkretna znanja i vještine.