O ideji i cilju Konferencije Šesnić je izjavio:

Zagreb Forum predstavlja jedinstven događaj u Hrvatskoj koji na aktivan način pokušava pronaći održive modele razvoja gradova. Cilj je promicanje inovativnih ideja i rješenja održivog urbanog razvoja te razmjena znanja i iskustva kroz prakse najnaprednijih regija Europske unije. Kroz iskustva razvijenih gradova, koji uspješno implementiraju inovativna rješenja, dolazimo do odgovora kako i Zagreb, ali i cijela Hrvatska mogu pokrenuti vlastite resurse i osigurati gospodarski rast.“

Krovna tema ovogodišnje konferencije je URBANA BUDUĆNOST – IZAZOVI ZA GRADOVE I PODUZETNIŠTVO. Uz prezentiranje primjera dobrih praksi iz SAD-a i Španjolske, bit će predstavljeni i projekti koji nalažu složenu višesektorsku koordinaciju unutar gradova. Prikazat će se i utjecaj tehnoloških promjena na realni i financijski sektor.

Ove godine program je koncipiran kroz 5 panel diskusija u kojima će sudionici moći razmijeniti znanja i iskustva. Zagreb Forum će ugostiti ukupno 24 predavača, 5 moderatora i 5 projektnih ideja. Očekuje se i veliki broj sudionika iz zemalja Europe i susjedstva.

O planovima i fokusu konferencije Frane Šesnić je izjavio:

Želja o tome da Zagreb Forum postane tradicionalnim godišnjim okupljanjem hrvatskih i svjetskih kreativaca koji razmjenom znanja i iskustva stvaraju inovativne modele razvoja, ovom četvrtom konferencijom se i ostvaruje. Networking i pronalaženje načina kako najbolje europske prakse prenijeti u Hrvatsku bit će u fokusu planiranih diskusija.

Zagreb Forum predstavlja sponu u povezivanju važnih interesnih skupina pri razradi projektnih inicijativa i gotovih rješenja za razvoj pametnih gradova. Ova Konferencija donosi priliku da istaknuti stručnjaci i govornici predstave svoje modele upravljanja, koncepte i strategije pametnog grada, industrijska rješenja i poslovne slučajeve, kao i financijske instrumente za razvoj kreativnih gradova budućih industrija.

Po prvi puta Zagreb Forum ima zemlju partnera, a to je Španjolska. Iz Španjolske dolazi veliki broj predavača koji će prenijeti najsuvremenija rješenja svojih gradova, zasnovana na intenzivnoj upotrebi znanja i tehnologija.

Zadovoljstvo mi je istaknuti kako ćemo na Konferenciji prezentirati svoj novi projekt predakceleracijskog programa Startup factory Zagreb koji za cilj ima jačanje poduzetničkog ekosustava na području Zagreba. Prvo područje na koje smo fokusirani je implementacija pametnih rješenja u svrhu poboljšanja kvalitete turističke ponude grada Zagreba o čijem razvoju ćemo vas informirati u nadolazećem periodu.“

I na samome kraju Šesnić je zaključio:

Uvjeren sam da će Zagreb Forum 2016 temeljem razmijene znanja i iskustva donijeti konkretne zaključke čijom će se primjenom Zagreb smjestiti više na ljestvici pametnih gradova Europe!“

Članak prenosi portal Večernji.hr.