Tim Pioneers Festivala – jedne od vodećih europskih startup konferencija s područja rizičnog kapitala koja se održava jednom godišnje u Beču – i organizatori Balkan Venture Foruma biti će domaćini finala natjecanja “Pioneers of the Balkans”, posebnog natjecanja za poduzetnike, startupove te inovativna srednja i mala poduzeća regije zapadnog Balkana. Natjecanje je inicirala Grupa Svjetske Banke, a financira ga Europska komisija.  

Tijekom dvodnevne konferencije, 50 najboljih timova dobivenih tijekom polufinala u Beogradu (koje je održano paralelno s Beogradskim Venture Forumom od 12. do 14. studenog) među 349 sudionika, imati će priliku predstaviti svoje poslovne ideje na pozornici pred međunarodnom publikom poslovnih anđela, investitora u rizični kapital, poslovnih lidera i predstavnika medija. Također, dodatnih 50 poduzetnika koji su dobili visoke ocjene 70 članova žirija u Beogradu pozvani su sudjelovati kao gosti konferencije.  

Od završetka polufinala, ovih 50 startup kompanija i inovatora poznatih kao “Najbolje od Balkana”, prisustvuju individualnim prezentacijskim treninzima s međunarodnim trenerima. Zajedno će se okupiti na završni dan treninga, 2. prosinca, u glavnom sjedištu Vipnet-a u Zagrebu. 

Najbolji timovi u finalu vjerojatno će nakon natjecanja privući ponude nekih od prisutnih investitora . Tri neovisna venture capital fonda – Speedinvest, J&T Ventures i Startlabs obvezali su se posebno za ovu priliku zajednički investirati minimalno 250.000 € u timove iz regije (uvjetovano detaljnom procjenom). Osim ova tri fonda, i ostali europski VC fondovi poput Point Nine Capitala i TechFoundersa, kao i 2 svjetska najpoznatija akcelerator programa - 500 Startups i Techstars – bit će prisutni na konferenciji.