Jedna studentska kava promijenila je sve. Hrpa ideja, među kojima je i plovilo za prikupljanje površinskog smeća, dovela je do one prave. Riječ je o plovilu koje će ribolovcima pomoći u svakodnevnom hranjenju ribe. Ribolovci u njihovoj blizini ovu ideju dočekali su s oduševljenjem, a 3. mjesto na studentskom natjecanju motiviralo ih je da krenu u realizaciju vlastite ideje.

Korak po korak i ideja je izrasla u prototip autonomne hranilice riba čija je namjena automatizacija prihrane ribe na velikim uzgajalištima na otvorenom moru.  Nedugo zatim  ovaj razvojno istraživački tim napravio je i konceptualno plovilo malih dimenzija, koje stane u prtljažnik svakog ribolovca, a služi primjeni u sportskom ribolovu.

Kako ova autonomna hranilica funkcionira?

Nakon što ju ribolovac donese do jezera na kojem planira pecati, hranilicu će staviti u vodu i putem mobilne aplikacije, koju je tim razvio za upravljanje i kontrolu plovilom, učitat će lokaciju na kojoj inače hrani ribu. Jedan gumb na pametnom telefonu poslati će plovilo u obilazak svih lokacija predviđenih za hranjenje ili pak za mamac ribe.

Bitna stavka koju valja istaknuti je da SEAtonomous hranilica ima nultu stopu emisije ispušnih plinova, a pod sunčanim prilikama energetski je potpuno neovisna.

Pet je stalnih članova ovog tima, koji uz nekoliko vanjskih suradnika  pokrivaju stručna znanja iz područja matematike, elektronike, računarstva, PR-a i marketinga. Ovakva interdisciplinarnost zaslužna je pristupanju problemu/slučaju s različitih točaka gledišta.

S obzirom na tematiku, na tržištu nema mnogo komercijalnih rješenja za ovaj problem ribolovaca, pa je ova petorka dodatno motivirana sigurnošću u razvoj ovog proizvoda na veću razinu. 

Planovi su im poprilično veliki, ozbiljni i ambiciozni, a nadamo se da im je upravo predakceleracijski Startup Factory program uspio pomoći da u bliskoj budućnosti zaplove sredinom Jadrana njihovim brodom bez kapetana!