Edo je bivši profesionalni sportaš i strastveni poduzetnik s višegodišnjim iskustvom rada u korporativnom okruženju i business developmentu na internacionalnim tržištima. Luka je također bio sportaš veći dio svog života, a sebe opisuje kao poduzetnika u nastajanju orijentiranog na marketing i razvoj odnosa s kupcima. Iako među njima postoji primjetna razlika u godinama, dijele slične stavove o poslovanju, poduzetništvu, sportu, zdravom stilu života i prehrani.

Tijekom života oboje su se susreli s potrebom mijenjanja vlastitih prehrambenih navika. Edo zbog sportskih rezultata i kontrole težine, a Luka zbog zdravstvenih razloga: "Oboje smo u jednom trenu trebali promijeniti vlastite prehrambene navike. Rezultat je bio isti – plan prehrane koji smo dobili od liječnika i nutricionista je bio prilično monoton i neukusan, što bi nas na kraju dovelo do povratka starim navikama. Bilo nam je jasno da nismo jedini s takvim problemom te smo odlučili kreirati Foodie Nutrition.“

Radi se o aplikaciji koja će omogućiti svojim korisnicima plan prehrane sukladno njihovim osobnim ciljevima i potrebama na kreativan i zabavan način. Okupili su na jednom mjestu nutricioniste, sportske trenere, kuhare i food blogere i njihov zajednički rad i iskustvo uklopili u ukusne, zabavne i zdrave planove prehrane: "Naše iskustvo je pokazalo da je motivacija i ustrajnost presudan faktor za uspjeh u promjeni stila života i prehrane. Plodove tog rada upravo pretačemo u aplikaciju koja će omogućiti svim korisnicima plan prehrane sukladno njihovim osobnim ciljevima i potrebama. Stoga je važan dio Foodie Nutrition priče stvaranje online zajednice i kreiranje motivacijskih mehanizama za naše korisnike“.

Edo je niz godina radio u vodećim regionalnim korporacijama na menadžerskim pozicijama te je odlučio svoja znanja i iskustva iskoristiti u vlastitom poduzetničkom pothvatu. Luka pak svojom mladošću, kreativnom energijom i poznavanjem suvremenih komunikacijskih kanala doprinosi razvoju aplikacije Foodie Nutrition sukladno potrebama novih generacija korisnika.

Ovoj braći nijedan radni dan nije isti, a svoju poduzetničku svakodnevicu opisuju riječima: "Obično dan započnemo dogovorom oko dnevnih ciljeva i zadataka, nadobudno isplaniramo da ćemo biti gotovi s osvajanjem svijeta do 5 popodne, ali često uleti nešto neplanirano, bilo da je to neki sastanak, Skype razgovor s partnerima ili nešto treće tako da radni dan zna završiti i kasno navečer. U svakom slučaju, dan uključuje puno kreativnog rada, ali i operativnih stvari te naravno, redovite sastanke s ostalim članovima tima i vanjskim suradnicima“.

Do sada su se u potpunosti financirali vlastitim sredstvima, no došli su do točke gdje trebaju značajno proširiti tim te samim time tražiti nove izvore financiranja. Prvi korak bio je priključivanje Tehnološkom parku Zagreb koji im je omogućio puno bolje uvjete rada: "Infrastruktura i radna energija u Tehnološkom parku su nam dali dodatni poticaj i olakšali svakodnevno poslovanje. Primjerice, napokon ne moramo održavati radne sastanke po kafićima, pa smo trijezniji i produktivniji“, pričaju kroz smijeh.

A kako gledaju na iskustvo samostalnog poduzetništva?

"Poduzetništvo je istovremeno zabavno i stresno. Ne bi škodilo ni da je državni aparat susretljiviji prema potrebama novih tvrtki te da i Hrvatska počne primjenjivati mjere koje su zemlje u okruženju prepoznale kao važne za razvoj novih proizvoda i rješenja. Primjerice, pomoglo bi da se smanji porezno opterećenje u prve tri godine poslovanja, kako bi se stimulirao rast mladih tvrtki i zapošljavanje“, predlažu institucijama.

A nisu ostali ni bez savjeta za startupe i ostale potencijalne poduzetnike kojima poručuju: "Važno je da se hrvatski startupovi ne fokusiraju isključivo na hrvatsko tržište, nego da od samog početka razmišljaju i rade na izlasku na globalno tržište!“.

Sigurni smo da će dio čitatelja prihvatiti njihov savjet, a mi jedva čekamo lansiranje aplikacije i želimo braći Mujkić sve najbolje u realizaciji poslovnih planova.