Baggizmo (PROFORES d.o.o.)

ZICER Velesajam, paviljon 12, Av. Dubrovnik 15

10000 Zagreb

Direktor
Ladislav Jurić
Web stranica

Baggizmo je start-up koji iza sebe ima dvije uspješne crowdfunding kampanje. Prva je realizirana 2015. godine za Baggizmo torbu - osnivač Ladislav Jurić je ideju dobio iz vlastite potrebe za muškom torbom koja će biti urbana i praktična, bez potrebe da ju se skida tijekom dana i u kojoj se mogu nositi svi gadgeti.

Uz pomoć supruge dizajnerice Izvorke Jurić i design studija Manufakturist, stvoren je Baggizmo. Cilj kampanje je bio putem Kickstartera i Indiegoga prikupiti 35 000 američkih dolara za pokretanje proizvodnje, a taj cilj je na obje platforme premašen za gotovo 10 000 dolara.

Torba je jedinstvenog dizajna, pristaje savršeno uz tijelo, čuva predmete koji su u njoj zahvaljujući unutarnjoj podstavi, a može biti izrađena od kože ili tekstila. Kožni Baggizmo se proizvodi od najkvalitetnije nappa kože iz regije Veneto u Italiji, dok se tekstilni radi od Schoeler materijala iz Švicarske koji je iznimno izdržljiv, otporan na oštećenja i odbija od sebe tekućinu. Moguće je birati između više od 128 varijacija torbi obzirom na boju torbe, materijal, boju kopče te remena. Osim toga, Baggizmo u sebi ima integriran NFC čip koji putem bežične tehnologije u sebe pohranjuje podatke poput broja mobitela. Kompletno šivanje je smješteno u Hrvatskoj, a torbe su do sada prodane u 89 zemalja svijeta.

Torba je bila poticaj za razvoj novog proizvoda Baggizmo Wiseward pametnog novčanika kojim se unaprjeđuje zaštita nošenja osobne imovine, ovaj put uz pomoć integrirane tehnologije.

Element zaštite imovine koju svakodnevno nosimo u novčaniku danas je aktualan zbog sveopće pojave uređaja za krađu podataka (card skimmer) kojima pojedinci s male udaljenosti mogu ukrasti osobne podatke ili skinuti manje svote novaca s bankovnih računa očitavajući kreditne kartice. Ladislav Jurić je stoga okupio tim stručnjaka koji je radio na internom razvoju elektronike i mobilne aplikacije, dok su Kristina Volf i Maša Milovac dizajnirale sam objekt novčanika kako bi se primarno ostvarile funkcionalnosti integrirane tehnologije, ali i proizvod učinilo estetski poželjnim.

Stvoren je Baggizmo Wiseward - najpametniji novčanik na svijetu s 10 pametnih funkcija. Razvijena je integirana RFID zaštita kojom je u potpunosti onemogućeno ilegalno sakupljanje podataka s beskontaktnih bankovnih kartica, te krađa podataka prisutnih u njemu. Istovremeno, RFID zaštita je integrirana na način da u novčaniku postoje dijelovi u koje se može pospremiti kartice koje želite zaštititi, ali i one dijelove novčanika u koji možete pohraniti RFID kartice koje ne trebaju zaštitu. Na taj način se kartice s kojima se npr. otvaraju garažna vrata mogu koristiti bez da ih se fizički vadi iz novčanika.
Putem Bluetooth tehnologije pametni novčanik spojen je na mobilni uređaj čime se smanjuje mogućnost gubitka, krađe ili zaboravljanja novčanika. Putem mobilne aplikacije dobivaju se obavijest u slučaju da se nešto događa s novčanikom - integrirani akcelerometar omogućuje detekciju pada novčanika, a mobilna aplikacija obaviještava o tome. Također, aplikacija informira ako ste se previše udaljili od samog novčanika - zaboravili ga kod kuće, na blagajni, u kafiću i sl. Uz pomoć mobilnog telefona moguće je detektirati položaj novčanika, a u njega je integriran i PIEZO zvučnik, kroz koji novčanik može ispuštati melodiju koja pomaže u lakšem pronalasku istoga.

U unutrašnjem džepu novčanika - u pretincu za novčanice nalazi se UV lampica koja služi za detekciju originalnih novčanica, odnosno pomoću ultraviolentnog svjetla može se vidjeti da li novčanica ima kovinske zaštitne niti, te tako otkriti radi li se o originalnoj ili krivotvorenoj novčanici. Kako je u nekim zemljama to iznimno veliki problem, korisnik može prilikom preuzimanja novčanice kod plaćanja ili sl. odmah provjeriti radi li se o originalu i prema potrebi reagirati. Baggizmo Wiseward napaja se punjivim baterijama koje je moguće puniti na bežičnim punjačima (Qi standard). Posjeduje i integiranu RGB LED lampicu kojom se osvjetljuje unutrašnjost novčanika odabranom bojom; magnetni senzor koji detektira otvaranje novčanika; NFC chip koji se može jednostavno programirati putem mobitela, a sama mobilna aplikacija omogućit će i dodatne zanimljive opcije personalizacije i upravljanja.

Wiseward je u obliku klasičnog b-fold novčanika, dizajniran na način da je pregledan i funkcionalan, a istovremeno zanimljiv i suvremen. Korišteni su isključivo ekološki materijali zanimljivih boja i tekstura koji se u novčanicima pojavljuju u dvije boje i/ili teksture, te su uklopivi u raznolike stilove. Baggizmo Wiseward se vizualno ne naslanja na Baggizmo torbu, ali po načinu dizajniranja i u samom pristupu da. Pored toga, on pristaje u za to ranije predviđeni pretinac u Baggizmo torbi. Prema svemu navedenom - Baggizmo Wiseward jedinstveni je pametni novčanik na globalnom tržištu.

 

Ovdje Baggizmo ne staje. U planu je priprema novih proizvoda, kampanja za iste te daljnje pomicanje granica svijeta nosive tehnologije.

 

Pratite nas i kontaktirajte i putem ovih kanala:

Facebook: https://www.facebook.com/Baggizmo/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/baggizmo

Instagram: https://www.instagram.com/baggizmo

Twitter: https://twitter.com/baggizmo

Youtube: BaggizmoYT